Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet talebi
05 Aralık 2014 İSTANBUL
Mısır
Çarşısı'nda patlamaya ilişkin davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan
Cumhuriyet savcısı, sanık Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet
hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada esas hakkındaki mütaalasını açıklayan cumhuriyet savcısı Yılmaz Kıstı, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk katılmazken avukatları hazır bulundu.
16 yıldır devam eden davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, lehe olan 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk'ün, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik eylem" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeni yasal düzenleme kapsamında kapatılmasının ardından İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilen davanın ikinci duruşmasında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Mütalaanın, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama aşamasında verilen 28 Aralık 2005, aynı mahkemede Yargıtay bozmalarından sonraki yargılamalarda sunulan 1 Mart 2008 ve 7 Mart 2012 tarihli mütalaalar, dava aşamasında sunulan 6 Temmuz 2006 ve 1 Temmuz 2008 tarihli temyiz dilekçeleri, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 9 Şubat 2010 tarihli içtihadı ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Ocak 2013 tarihli kararında anlatılan olaylar ve gerekçeler doğrultusunda hazırlandığı belirtildi.
Sanıklar Selek ve Öztürk'ün, "terör örgütü üyesi" oldukları, terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda 9 Temmuz 1998'de Mısır Çarşısı'ndaki Ünlüoğlu Büfe'ye bomba yerleştirmek ve bu bombayı patlatmak suretiyle 7 kişinin ölümüne, 127 kişinin de yaralanmasına neden oldukları savunulan mütalaada, sanıkların bu şekilde "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak" suçunu işledikleri kaydedildi.
Mütalaada, sanıkların suç tarihinde yürürlükte olan ve daha lehe kabul edilen eski 765 sayılı TCK'nın 125. maddesi hükmü gereği "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası"na çarptırılmasına karar verilmesi talep edildi.