Azsonra Birazdan Şimdi Biz Türkiye'yiz. MarmaraYenikapı Ahsarla #etiket

3 Aralık 2014 Çarşamba

uçuşa yasak bölge konusunda "Türkiye ile ABD'nin tutumlarının birbirine yaklaştı" 03 Aralık 2014 BRÜKSEL

ABD ile tutumlarımız yaklaşıyor

  03 Aralık 2014 BRÜKSEL

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçuşa yasak bölge konusunda "Türkiye ile ABD'nin tutumlarının birbirine yaklaştığını" söyledi.

Çavuşoğlu, IŞİD'e karşı koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısına katıldı.

NATO karargahında yaklaşık 60 ülkenin temsil edildiği toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çavuşoğlu, "Tutumumuz son derece net: Kapsamlı bir politikanın olması gerektiğini, söylemlerimizle uygulamalarımızın örtüşmesi gerektiğini, bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini, hava saldırılarının yetersiz olduğunu ve DAEŞ'le daha kapsamlı bir stratejiyle mücadele edilmesi gerektiğini, Suriye'de ılımlı muhalefetin ve Özgür Suriye Ordusu'nun desteklenmesi gerektiğini, bu sorunun insani boyutuna da duyarsız kalmamamız gerektiğini ve Halep'in stratejik önemini gündeme getirdik" dedi.

Yabancı savaşçılar konusu gündeme gelince hep Suriye'deki yabancı savaşçıların akla geldiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz ise şunu söylüyoruz: Bir yerde sorun ve boşluk varsa orada insanlar marjinalleşir, marjinal gruplar buralara gelir ya da yeni marjinal gruplar doğar. 3 yıl önce Suriye ve Irak'taki durumdan dolayı bu bölgede marjinal grupların, terör gruplarının sayısının artacağını ve güçleneceklerini söylemiştik, maalesef böyle oldu. Aynı şekilde Ukrayna'nın doğu bölgesindeki çatışmalara baktığımız zaman orada da bir marjinalleşme görüyoruz. Güçlü iş adamlarının bile ekip kurarak oraya savaşmaya gittiğini görüyoruz. Başka ülkelerden yabancı savaşçıların bu bölgede olduğunu görüyoruz ve hatta bazı mevkidaşlarımızdan kendi ülkelerinden oraya savaşmaya gidenler olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Yani bu meselenin bir dinle ya da herhangi bir etnik ya da mezhepsel durumla bağlantısı yok. Bir yerde sorun devam ederse orada marjinalleşme ve radikalleşme devam ediyor ve bu süreç terör örgütlerine kadar gidiyor."

Çavuşoğlu, toplantıya katılan bölge ülkelerinin mücadelenin kapsamlı bir stratejiyle yapılması ve aciliyeti konusunda Türkiye ile aynı yönde görüş bildirdiklerini kaydetti.

Bölgedeki ülkelerin değişik teklifler sunduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bazılarının kara operasyonu yapılmasını önerdiğini, bazılarının da uçuşa yasak bölge dahil her türlü tedbirin alınması gerektiğini dile getirdiğini aktardı.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Bölge ülkeleri IŞİD'i kendisine tehdit görüyor. IŞİD'in yani DAEŞ'in bir an evvel yok edilmesi için bölge ülkeleriyle hemfikir olduğumuzu, bizimle aynı düşündüklerini söyleyebiliriz. DAEŞ'le etkili mücadele yapılması gerektiğini onlar da söylüyor çünkü DAEŞ'in bu şekilde ilerlerse Suriye ve Irak'tan sonra kendilerini hedef alabileceğini görüyorlar" ifadesini kullandı.

Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge önerilerinde gelinen noktayı da değerlendiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge fikri ortaya çıktığı zaman herkesin farklı görüşleri vardı ve bazıları bunun ne demek olduğunu bile anlamamıştı. Fakat bunun neden önemli olduğunu anlattıkça ve tartıştıkça ABD başta olmak üzere önemini anlamaya başlayan müttefiklerimiz var. Uçuşa yasak bölge belli sayıda koalisyon üyeleriyle tartışıla geldi ya da gündemde tutuldu. Bu konuda özellikle ABD ile tutumlarımızın yaklaştığını söyleyebilirim. Uçuşa yasak bölgenin ya da güvenli bölgenin zorunlu olması gerektiğini savunan ülke sayısının da arttığını görüyoruz." 

Çavuşoğlu, "ABD ile eğit-donat, uçuşa yasak bölge ve DAEŞ'le mücadele gibi birçok konudaki görüşlerimizde yakınlaşmamız var" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Hem rejimle hem DAEŞ'le mücadele eden tek unsur Özgür Suriye Ordusu. Diğerleri kendi çıkarlarına ya da amaçlarına göre sürekli taraf da değiştirebiliyor. Dolayısıyla Özgür Suriye Ordusu'nun kapsamlı şekilde güçlendirilmesi lazım. Bir tarafta Rusya'dan, İran'dan çok yerden silah alan rejim, öbür tarafta Irak ordusundan aldığı ağır silahları kullanan DAEŞ var, ikisiyle de mücadele etmek kolay değil. Muhalefetin bu kadar donanımı yok. Kapsamlı bir şekilde eğitilip donatılması gerekiyor. Onları güçlendirmek için neler yapmamız gerektiğini görüşüyoruz. Bunun (eğit-donat) bir an evvel olması konusunda Amerika, Fransa, İngiltere herkes hemfikir. Biz zaten söylüyoruz. En yakın zamanda başlayacağını öngörüyoruz."

Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile bugünkü görüşmesinde Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ve IŞİD'le mücadeleyi de değerlendirdiklerini ve iki ülkenin bu konularda büyük ölçüde örtüşen görüşlere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

 

Azsonra Birazdan Şimdi Biz Türkiye'yiz.