Azsonra Birazdan Şimdi Biz Türkiye'yiz. MarmaraYenikapı Ahsarla #etiket

4 Aralık 2014 Perşembe

Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi 15-16 Aralık tarihlerinde 04 Aralık 2014 ANKARA


Yaşlı bakımı Başkentte ele alınacak

04 Aralık 2014 ANKARA

 

AA'nın sponsorluğunda, Medikal Turizm Derneği tarafından 15-16 Aralık tarihlerinde Ankara'da ''Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi'' düzenlenecek.

 

Medikal Turizm Derneği tarafından Türkiye'deki yaşlı bakımına ilişkin Ankara'da ''Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi'' düzenlenecek.

Anadolu Ajansı sponsorluğunda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin işbirliği ile çeşitli firmaların desteğiyle düzenlenen kongre, 15-16 Aralık'ta, Ankara Rixos Oteli'nde yapılacak.

Kongrede yaşlı bakımı alanında ihtiyaç duyulan hizmet, eğitim, istihdam, teknoloji, AR-GE, güvenlik, yazılım, inşaat, bakım evleri, akıllı evler, turizm, eğitim, sigorta gibi birçok dinamik ele alınacak.

Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının üst düzeyde temsil edileceği kongrede, Bakanlıkların Türkiye'deki yaşlılık geleceğindeki rolleri kamuoyu ile paylaşılacak.

Çeşitli ülkelerdeki yaşlı bakımındaki aktörler deneyimlerini anlatacağı kongrede global teknoloji şirketleri ise teknolojinin yaşlılıkla ilgili gelecek projeksiyonlarını ortaya koyacak.

Kongrenin düzenleyicisi Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm.Dr.Sinan İbiş de Türkiye'de gerçekleştirilecek yaşlı bakımı turizmi ile yaşlı bakımı alanlarındaki yenilikçi, değer yaratan projeleri açıklayacak.

Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş

Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm.Dr.Sinan İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada sağlık harcamalarının yüzde 60'ının kronik hastalıkların tedavisine harcandığını, ölümlerin yüzde 75’inin ise kronik hastalıklardan kaynaklandığını belirtti.

Yalnızca diyabetli hasta sayısının 2015 yılına kadar ikiye katlanacağının öngörüldüğüne işaret eden İbiş, şunları kaydetti:

''Ülkemizde Sağlık Bakanlığının hastalık yükü araştırmasına göre toplam 22 milyon kronik hastalık sahibi birey bulunmaktadır. Diğer yandan nüfusumuzun yüzde 12,29’unun (8,5 milyon kişi) engelli bireylerden oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde ileriki yıllarda dramatik bir hızla artış gösterecek bakım ihtiyacının büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Yaşlanmanın sonucu olarak kronik hastalıklarda ve özürlülük derecesinde artış görülmektedir. Bu nedenle yaşlılar için sağlık ve sosyal bakım ihtiyacında ciddi artış görülmektedir. Uzun dönem bakım ihtiyacını karşılayabilmek için ülkelerin demografik verilerini dikkate alarak, bakım modellerini geliştirmeleri gerekmektedir.''

İbiş, gelişmiş ülkelerdeki sistemlerin daha verimli çalışması için iyileştirme çalışmaları yapılırken, henüz bu konuda bir modele sahip olmayan yerlerde ise ülke gerçeklerine uygun modellerin en kısa zamanda uygulamaya alınmasının önemini vurguladı.

Evde bakım hizmetleriyle ilgili makro planlama

Tüm dünyada artan sağlık ve sosyal bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında evde bakımın önem kazandığını ifade eden İbiş, ''Evde bakım hizmetleri ile ilgili tüm bu problemlerin temelinde, ülkemizdeki bakım ihtiyaçlarını şimdi ve gelecekte nasıl karşılayabileceğimizle ilgili makro bir planların olmayışı,  sağlık ve sosyal hizmetlere, sosyal güvence sistemine entegre modellerin geliştirilmemiş olması yatmaktadır'' görüşüne yer verdi.

İbiş, Türkiye'de yaşlı bakımında sürdürülebilir politikalar ve stratejiler geliştirilmesi için yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç bulunduğunu belirterek, dernek olarak ''Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi''nin  düzenlediklerini ifade etti.

İbiş, ücretsiz katılımın olduğu kongreye kayıtların ''www.yaslibakimiturizmi.org'' sitesinden yapılabileceğini kaydetti.

 


 

Azsonra Birazdan Şimdi Biz Türkiye'yiz.