Azsonra Birazdan Şimdi Biz Türkiye'yiz. MarmaraYenikapı Ahsarla #etiket

8 Aralık 2014 Pazartesi

Amelebirliği Kuruluşunun 91. Yıldönümü Törenle Kutlandı 22 Temmuz 2014

Amelebirliği Kuruluşunun 91. Yıldönümü Törenle Kutlandı. 

  Zonguldak Valiliği önünde düzenlenen törene Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz ve üyeler katıldı. Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz yaptığı konuşmada şunları söyledi:  
         Taşkömürünün bulunduğu yıl 1829’dur. 1848 yılına kadar kömür üretiminde ciddi bir çalışma yoktur. 1848 yılında devlet eliyle yerli ve yabancı şirketlere işletme hakkı verilmiş, daha çok yüzde 90 oranında yabancı şirketlerin ağırlığı vardır. 1920’li yıllara kadar çalışma şartları çok ağırdır. Çevrenin yapısından kaynaklanan sıtma ve tüberküloz hastalığı çok fazladır. Vücuttan atılamayan bit çok fazladır. Çalışma şartları ağırdır. Kömür ağaları tarafından köylerden toplanan 16 yaş üzerindeki gençler yabancı şirketlere teslim edilmekte, zor şartlarda düşük ücretlerle ve hatta hodola denilen bir mısır ekmeğine günlük çalıştırıldıkları söylenir. Yer altı madenciliğinin olmazsa olmazı olan işyeri banyoları yoktur. Bütün bu şartlar içinde çalışma saatleri belli değildir.
            Bu şartların düzeltilmesi için 4 Kasım 1920’de Atatürk’ün talimatıyla kömür havzası meclisin gündemine alınır. Çalışmaların sonucunda 10 Eylül 1921’de 151 sayılı Havza i Fahmiyye Amele Kanunu çıkar. Yasalaşan bu Amele Kanunu içindeki 4 üncü maddeye dayanılarak Atatürk iktisat vekili Celal Bayar’a Amele Sandıkları’nın kurulması için talimat verir. Celal Bayar da zamanın Bolu Mebusu ve daha önce Kdz. Ereğli Kaymakamlığı yapmış Tunalı Hilmi’yi görevlendirir. Yaklaşık iki yıllık yoğun çalışmalar sonucunda 22 Temmuz 1923’de Cumhuriyetin kuruluşundan 13 hafta evvel Amelebirliği Sandıkları kurulması yasalaşır. Bu Sandıklar Amelebirliği’ni oluşturmuştur.
1923’den 3 Ocak 1938’e kadar Etibank’a bağlı Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) kurulana kadar kömür ile ilgili düzenlemeler ve yönetim Amelebirliği tarafından, 1938 den 1975’e kadar EKİ ile beraber yürütülür. Amelebirliği 1975 yılında şu anda bağlı olduğumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesine alınır.
1975 yılından sonra Amelebirliği Havza Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Kuruluşları’nı EKİ ve Sağlık Bakanlığı’na, Sendikal mücadeleyi işçi sendikalarına ve Havza Sosyal Güvenlik’le ile ilgili tüm görev ve yetkilerini Bakanlığımız Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) devreder. Amelebirliği şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bağlı kuruluşu olarak yardımlaşma sandığı şeklinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
O günden bugüne bu faaliyetlerini sürdürüyor. Amelebirliği Zonguldak’ın olmazsa olmazıdır. Amelebirliği kimseden destek görmeden ayakta duruyor. Kurumun üye ve kira gelirlerinden başka hiçbir geliri yoktur. Amelebirliği’nin üye aidatlarının % 2 si işçiden kesiliyor, % 1ini de işveren ödüyor. Bu dönemdeki Yönetim Kurulumuz ve Şubelerimizle beraber bir çalışma başlattık. Bakanlığımızın desteği de var. İşçi sayımız da düşüyor. Biz yatırımla ilgili çalışmaları başlattık. Amelebirliği’nin hiç bir sektöre sıkıntı yaratmadan Zonguldak’a fayda sağlayacak yatırımları yapmak için planlarını yaptı. Bunların bir kısmı 2014 yılı bütçesine konuldu ve eylem planlarımızda gerçekleştirme tarihlerini de Bakanlığımıza taahhüt ettik. 2015 yılı eylem planında da yeni yatımlarımızı hazırlıyoruz. Önümüzdeki beş yıllık stratejik planımızı ve yıllık eylem planlarımızı yaptık. Bunları yapabilirsek üyelerimize yapılan tüm yardımların miktarı katlayarak yükselecek, son yardım yükselecektir.
 Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu vesile ile Amelebirliği’ni kuran Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Taşkömürünün Zonguldak’ta bulunuş tarihi olan 1929 dan bugüne vefat eden madencilerimize Allah’tan rahmet hayatta olan madenci kardeşlerime de sağlık afiyet diliyorum.
 (22 Temmuz 2014)
 
"Dünya 5'ten Büyük."
Azsonra Birazdan Şimdi Biz Türkiye'yiz.